Cookie policy

de Zorgboog gebruikt cookies om bijvoorbeeld de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties te zien krijgt. Als u meer wilt weten over deze cookies ga dan naar zorgboog.nl/cookies. Bij akkoord op deze cookie policy geeft u de Zorgboog toestemming voor het gebruik van optimale cookies op onze websites. Klik op “Instellingen aanpassen” om uw voorkeuren te wijzigen.

Cookies accepteren Instellingen aanpassen
phone icon

18 oktober 2019

Belang van goede voeding bij ouderen

Ouder worden brengt nou eenmaal veranderingen met zich mee, ook op het gebied van voeding. Goede voeding is van belang om zo lang mogelijk zelfstandig en gezond te leven.

Carlijne Butz

Door voldoende en gevarieerd te eten, hebben ouderen minder risico op ongewenst gewichtsverlies, botontkalking, vallen en botbreuken, griep en andere gezondheidsproblemen.

Ouderen hebben minder calorieën nodig, maar van een aantal voedingsstoffen hebben ouderen juist een hogere behoefte dan (jong)volwassenen. Daarom is het belangrijk dat wat ouderen eten voedzaam is. Voor ouderen vanaf 70 jaar zijn er voedingsstoffen die extra aandacht nodig hebben.

Eiwitten
Bij het ouder worden verliezen mensen vaak spiermassa en spierkracht. Eiwitten zijn erg belangrijk om de spiermassa en spierkracht te behouden. Een heleboel producten bevatten eiwitten, zoals: vlees, vis en vleesvervangers, kaas, melkproducten, eieren, noten en peulvruchten. Niet alle eiwitten zijn hetzelfde, daarom is het van belang om de eiwitten uit verschillende producten te halen. In onderstaande tabel is te zien hoeveel ouderen nodig hebben, om voldoende eiwitten binnen te krijgen:

Product Aanbevolen hoeveelheid
Vlees, vis, vleesvervangers en peulvruchten   100 gram per dag
Melkproducten  
                                         
600 ml per dag
Kaas 40 gram per dag (= voor 2 sneetjes brood)
Ongezouten noten / pinda's                         1 handje per dag (= 15 gram)
Eieren
                                                     
2 tot 3 stuks per week


Calcium en vitamine D
Calcium is nodig voor het onderhoud van onze botten. Als iemand voldoende calcium binnenkrijgt, is er op latere leeftijd minder kans op botontkalking. Calcium is vooral te vinden in melkproducten, kaas en groene groenten. Om calcium uit de voeding op te kunnen nemen, heeft het lichaam vitamine D nodig. We halen vitamine D vooral uit zonlicht, maar het is ook te vinden in vette vis en halvarine en margarine. Ouderen hebben meer vitamine D nodig dan het lichaam uit zonlicht en voeding kan halen. Daarom wordt geadviseerd om vanaf 70 jaar elke dag een voedingssupplement met 20 microgram (µg) vitamine D te gebruiken. Deze zijn te koop bij een apotheek of drogist en soms ook verkrijgbaar via de huisarts. 

Vocht
Bij ouderen neemt de werking van de nieren af. Er is daarom meer urine nodig om alle afvalstoffen af te voeren. Dit betekent dat ouderen per dag minimaal 1,7 L moeten drinken, wat neerkomt op 12 glazen of mokken. Als ouderen minder snel dorst hebben of bang zijn voor urineverlies, is het nog belangrijker om goed op de hoeveelheid vocht te letten.

Tips en adviezen
Het verouderingsproces loopt bij iedereen anders. Heeft u problemen met eten of wilt u tips en adviezen om de juiste voeding binnen te krijgen? Maak dan gerust een afspraak met een diëtiste van Zorgboog in Balans via 0492-348444. De diëtisten van Zorgboog in Balans hebben een grote mate van expertise op het gebied van voeding bij (kwetsbare) ouderen, COPD, ziekte van Parkinson en MS.

Carlijne Butz,
Diëtiste - Zorgboog in Balans


Delen via: facebook icon linkedin icon email icon